تئاتر تعاملی چیست ؟ و تاثیر آن در اتاق فرار
مقدمه:
تئاتر یا نمایش (به انگلیسی: Theatre) (به فرانسوی: Théâtre) یکی از شاخههای هنرهای نمایشی است که داستانی را در برابر تماشاگران نمایش میدهد.تئاتر یکی از هنرهای هفتگانه است. کسانی که دربارهٔ به وجود آمدن تئاتر جستجو کردهاند میگویند سر چشمه آن از آیینهاست. آیین به مراسم مذهبی و اجتماعی میگویند. مثل مراسم عروسی در ایران ...
کلمه تئاتر (theater) در اصل از کلمه تآترون (theater on) است که قسمت اول آن تیه (thea) تماشاگران یا محله تماشا است.در زمان های قدیم، تماشاگرا در سرازیری تپه ها می نشستن و مراسم مذهبی، تشریفات و آداب رو تماشا می کردن، کم کم تئاتر به عنوان یه هنر پنج قرن قبل از میلاد مسیح در آتن و روم به وجود اومد و در دوران قرون وسطی، رنسانس و بعدها ادامه پیدا کرد تا الان که که به صورت یه مجموعه نظام یافته، در دسترس ما قرار گرفته است.
تئاتر یا نمایش(به یونانی: θέατρον) واژهای است به زبان یونانی باستان که در لغت به معنای «چیزی است که به آن نگاه میکنند». در فارسی به تئاتر «نمایش» یا «تماشا» میگویند. تاریخچه تئاتر مربوط به یونان باستان و رم در قبل از میلاد مسیح میباشد.
تئاتر تعاملی:
در حال حاضر شیوه ی نوینی از نمایش مورد توجه همگان قرار گرفته؛ به نام تئاتر تعاملی که شکل های سنتی تئاتر رو تغییر داده و در اون بازیگر به نوعی تماشاگره. در تئاتر سنتی، تماشاگران و بازیگران از نظر فضا و کارکرد از هم جدا هستن ولی تو نمایش تعاملی اونها با هم یگانه و یکسان میشن، بهتر بخواهم بگم تئاتر تعاملی یه «اجرای ساختار شکنانه است که بر خلاف تئاتر سنتی تماشاگر در جریان بازی دخالت داده میشه». با توجه به این که تئاتر تعاملی تلاش شده تا فاصله بین تماشاگر و بازیگر از بین ببره و در جریان بازی تفاوتی بینشون احساس نشه.
تئاتر تعاملی یا مشارکتی به نوعی فرایند محوره که در جریان مشارکت و ارتباط دو طرفه بین بازیگران و تماشاگران نمایش، یک اجرا گردان که جایگاهی شبیه به کارگردان در تئاتر سنتی داره، قرار می گیره. اجرا گردان سعی می کنه با پرسیدن سوال، تماشاگر رو ترغیب کنه تا در موقعیت نمایشی شرکت کنه و به نوعی شرایط رو در راستای حل مساله و بحران موجود پیش ببره. البته یکسری ها معتقدند این نوع تئاتر تا حالا نتونسته موفقیت خارق العاده ای کسب کنه و یه جورایی اتلاف وقته.ولی باید قبول کنیم جذابیت های این نوع از تئاتر به این خاطر که تماشاگر از حالت انفعال در میاد؛ خیلی هم زیاد و هیجان انگیزه. علاوه بر این؛ طبق قواعد این تئاتر تو این شیوه "هیچ چیز از پیش تعیین شده نیست" و هیچ کس؛ نه بازیگر و نه تماشاگر از پایان کار خبر نداره، واسه همین خلاقیت تو جریان بازی زیاده که این باعث میشه، هیجان حاکم بر فضا هم به میزان قابل توجهی زیاد بشه.
تئاتر تعاملی در اتاق فرار (اسکیپ روم : escape room )
اسکیپ روم ها یکی از مکانهایی است که به نظر من در آن تئاتر تعاملی به شکوفایی رسیده است.
با ورود تئاتر تعاملی به عرصه اتاق فرار ، آماتورها میتوانند در قالبهای متفاوتیدر قالب های متفاوتی در اتاق فرار ایفای نقش کنند، آنها می توانند دوست پلیرها، دشمن آنها، قهرمان ها و یا دشمن های افسانه ای باشند که پلیر می بایست برای موفقیت در بازی با آنها تعامل کند. برای تعامل پلیر با اکتور پارامترهایی در نظر گرفته می شود.
در اتاق فرارهای دارای ویژگی تئاتر تعاملی عموماً هر دو دسته بازیکنان (هم پلیر و هم اکتور) در تلاشند تا با تکمیل سناریو و داستان بازی اوقات خوشی را به ارمغان آورند، حال آنکه ممکن است، اکتور نقش منفی، مثبت، هم جهت و یا خلاف جهت با پلیر را داشته باشد، ولی هرآنچه که باشد قطع به یقین همه ی اتفاقات پیش رو در قالب سناریو و داستان از پیش تعریف شده است که طراحان بازی به خوبی آن را شناسایی کرده اند و هر حرکت از شما برای ایشان شناخته شده و قابل پیش بینی است.
اگر علاقمند به تجربه اتاق فرار هستید یا شما به فکر پیداکردن یک اتاق فرار جذابید؛ می تونید روی تجربه ما حساب کنید...
بیشتر بدونیم :
چرا اتاق فرار بریم...
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.